Utbildningsmodul 3

Affärssimulering i Simbiz

Under måndag och tisdag hade vi utbildningsmodul 3 med Higher Ambition. Denna modul behandlade affärsplanering, strategi och strategirealisering, grundläggande ekonomi och ekonomiska samband, och ledningsgruppsarbete. Detta gjorde vi genom en affärssimulering i ett program som heter Simbiz. Ett slags spel, skulle man kunna förklara det som. I fyra olika grupper blev vi tillsatta som fiktiva ledningsgrupper som fick styra beslut för varsina olika företag inom copy-printerbranschen, där vi fick simulera våra beslut genom 4 verksamhetsår där nya utmaningar dök upp varje år.

Varje grupp var som sagt en ledningsgrupp, och medlemmarna hade olika roller. Jag fick rollen som produktions- och utvecklingschef. Vissa grupper jobbade mer individuellt i sina roller än andra, och i vår grupp jobbade vi nästan bara tillsammans med gemensamma beslut. Ingen av oss tillträdde därför särskilt i sin roll, utan vi tog ansvar för allt tillsammans. Inledningsvis upplevde jag uppgiften som frustrerande och jag hade dålig koll. Detta är väldigt långt ifrån mina kunskapsområden, och systemet var inte något jag var van vid att jobba i. Men efter hand kom jag in i det mer och förstod hur besluten kunde påverka varandra, och hur man navigerade i systemet. Vi hade hela tiden ett gott samarbete i gruppen och hjälpte varandra. Bilden visar hur våra resultat såg ut efter ”period 7” när vi simulerat vårt fjärde år.


Genom ”åren” stötte vi på olika problem som vi lyckades åtgärda, medan vi i stället fick problem på andra områden. Det blev verkligen tydligt hur svårt det är att gå ifrån strategi till strategirealisering, och hur mycket som måste stämma. I slutändan vart vi ändå nöjda med vårt resultat, vi hade ett positivt kassaflöde, ett nollställt lagersaldo och viktigast av allt – vi undvek konken! I systemet fick vi även betyg från bland annat kunder, leverantörer och medarbetare i form av stjärnor, som ni ser på bilden.

Det var som vanligt trevligt att få träffa alla traineer och förhoppningsvis var det sista gången vi behövde göra det digitalt. I mars syns vi på Dömle, det ser jag fram emot!

Fridens liljor,
Robin.