Traineeutbildning i kommunikation

Kommunikation och allt vad det innebär på Dömle Herrgård

Hej!

Den här veckan tänkte vi alla fyra traineer på NWT Media berätta om vår föregående utbildningsmodul tillsammans med Higher Ambition. Förra veckan befann vi oss (lyxigt nog) på Dömle Herrgård torsdag till fredag. Temat för modulen var kommunikation, superintressant och även otäckt då vi alla har kunnat gömma oss bakom den digitala skyddsmuren nu i ett antal år. 

Vi samlades och startade dagen med en fika i en utav de större salarna på Dömle Herrgård. Där hade vi lite kaffemingel med alla andra traineer som vi inte har träffat på riktigt sedan november. Sedan vandrade vi ned till konferensrummet som vi skulle spendera dagarna i. Temat för den här modulen var som sagt kommunikation och vi hade med oss Lena Lid Falkman som gästföreläsare. Lena arbetar som forskare, föreläsare och utbildare inom ledarskap, kommunikation och retorik. 

Torsdagens agenda

Torsdagens förmiddag innehöll tips, tricks och knep för bland annat hur vi kan lära oss att hålla våra nerver under kontroll. Skillnader på fysiska möten och digitala möten. Vi fick lära oss vikten av att kontrollera andningen och konkreta tips kring hur man lyckas att få ner andningen till magen. Sedan övade vi på ”storytelling” och presentationstekniker. Samtal om vad retorik är, både historiskt och nutid och en genomgång utav den retoriska trappan. Vi diskuterade hur lite vi har tränat på muntlig kommunikation under vår skolgång i Sverige. Sedan pratade vi om logos (logik), pathos (känslor) och ethos (karaktär). Vi gick även igenom vad en bra disposition är under presentationer och olika knep för att inkludera åskådare. Ja, detta var ett axplock av allt spännande vi pratade om och Lena lärde oss om.  

Avslutning på torsdagen

Eftermiddagen fortsatte i samma tema. Vi avslutade dagen i konferensrummet med att få en timme att förbereda oss inför fredagens individuella presentation. Uppgiften gick ut på att vi skulle välja ett ämne och förbereda samt genomföra en 10 minuter lång presentation inför halvgrupp. Sedan skulle vi hjälpas åt att ge varandra feedback. Vissa valde att presentera sin arbetsplats, eller sin avdelning på arbetsplatsen, andra valde att presentera ett särskilt arbetscase eller projekt på arbetsplatsen.  

På kvällen var några utav oss på Dömle Herrgårds spaavdelning med både jacuzzi-bad, bastu och försök till att ta ett vinterbad. Andra tränade på gymmet och vissa tog mer tid att förbereda inför presentationen som skulle hållas morgonen efter. Sedan åt vi alla en god & mycket trevlig middag på herrgården.

Individuella presentationer och debatt

Vi startade fredagen med en god frukost på herrgården för att sedan vandra ned till vårt konferensrum vid vattnet. Eftersom det var dags för våra individuella presentationer delade vi upp gruppen till två halvgrupper. Jag (Lisa) kan bara tala för egen del och medge att jag sov väldigt nervöst den natten, det var så länge sedan jag höll en muntlig presentation på det viset. Jag var supernervös! En och en höll sina presentationer och sedan fick man berätta hur det kändes att hålla den. Vad hade jag kunnat göra bättre? Vad är jag nöjd med? Sedan fick hela gruppen komma med feedback, både komplimanger om bra utförande men konstruktiv feedback. Det var otroligt nyttigt och en bra möjlighet att träna på att tala inför människor på det viset.   

Efter lunch var det dags för debatt. Här delade hela gruppen upp sig i fyra mindre grupper, och vi fick välja två ämnen att debattera kring. En utav grupperna skulle vara emot och en utav grupperna skulle vara för. Ämnena blev ”hårdare covid-19 restriktioner” och ”behåll Sveriges monarki”. Eftersom debatt har en mer lekfull klang än muntliga individuella presentationer så släppte pressen och det blev mycket skratt.  

Avslutande ord

Vi traineer kan alla skriva under på att det var två väldigt roliga och lärorika dagar i Dömle. Vi blickar framåt och ser fram emot nästa modul som inträffar redan om tre veckor. Den träffen äger rum i Tällberg och behandlar ämnet Utveckling, innovation och förändring. 

/Lisa, Robin, Maria och Alexander