Inblick i Tryckeriet

Hej på er!  

Valborg har passerat och vi har äntligen gjort entré i sommarmånaderna, inte långt kvar till midsommar 😉 Idag ska vi, Lisa och Maria berätta om när vi hälsade på hos Tryckeriet förra veckan.

Som trainee på NWT blir du anställd till en specifik roll, egentligen som vilken anställd som helst. Bland de andra traineerna som vi träffar på våra utbildningsmoduler är det dock många som har det annorlunda. Ett vanligt upplägg är att man som trainee ”går runt” och testar på olika roller inom hela företaget för att sedan se vilken avdelning och roll som passar bäst när traineeåret lider mot sitt slut. Trots att vi har mer bestämda roller har vi ändå möjligheten att besöka olika delar utav verksamheten för att lära känna den bättre!

Första besöket som vi har genomfört var på Tryckeriet där vår tryckerichef Christoffer visade oss runt.

Ser ni det berg-o-dal liknande uppe i taket? Där flyger tidningarna runt!

Rundturen startar

Klockan 17.30 föregående torsdag stod vi redo utanför Tryckeriets dörrar (som faktiskt ligger vägg i vägg med NWT-huset). Vi hade möjligheten att få en rundtur under dagtid men vi ville givetvis se maskinerna in action vilket endast sker på kvälls- och nattid.

Vi började rundturen vid tryckplåtarna som är den första anhalten i processen att skapa en färdig tidning. Dit skickas färdiga PDF-filer från redigeringen på redaktionerna. Med hjälp utav PDF-filerna skapas tryckplåtar i aluminium som sedan sätts in i tryckpressen och hjälper oss att trycka tidningarna. Men vi tänkte inte gå in på en djupare detaljnivå än så hehe.

Eftersom det används så många plåtar varje kväll blev vi nyfikna på att veta vad som händer med plåtarna efter tryckning, går dom att återanvända? Det visar sig att vi inte kan trycka på samma plåtar eftersom trycket har lasrats in i plåten, däremot säljer vi lyckligtvis nog vidare exakt alla plåtar så att de kan återanvändas på annat håll!

Här ser ni tryckplåtar.

Den stora tryckpressen

Tryckplåtarna sätts sedan in i tryckpressen tillsammans med dessa stora pappersrullar! Övervakandes vid tryckpressen har vi en pressförman som ser till att allt i pressen fungerar som det ska och att trycket kommer på rätt ställe på pappret! Efter en avancerad process (för avancerad för oss att återberätta i detalj) har vi tillslut en stor tidnings-snurra som ni ser på bilden nedan. Ganska coolt va!?

Pappersförrådet

Som avslutning fick vi gå in i vårt pappersförråd. Christoffer berättade att vi gör oss av med ca. 10 sådana stora pappersbalar per dygn i Tryckeriet! Vi tyckte att det lät väldigt mycket när vi fick höra hur många exemplar som faktiskt trycks varje dygn här. Ännu mer chockade blev vi när vi fick veta att vi är långt ifrån att utnyttja full kapacitet på maskinerna!

Avslutning

Det var så kul att få se tryckeriet in action, det var så himla häftigt hur allt fungerade. Det ger verkligen en ökad förståelse för vår verksamhet när vi får ta del utav olika avdelningar på det här sättet! Nästa vecka kommer ni få ta del utav vårt inbokade besök med distribution!

Trevlig helg önskar Maria & Lisa!