5 trender inom grafisk design 2021

Gamla och nya trender som kommer att prägla 2021

Även om 2020 har varit ett mörkt och tufft år så har det också bjudit på kreativitet.

Onlinevärlden fick ett helt nytt syfte och utseende för att göra det lättare för oss att hitta information, shoppa online, utbilda och roa oss på distans.
Inför det nya året kommer vi inom vissa områden stå kvar vid gamla trender. Men på andra håll är det en tydlig vändning inom grafisk formgivning och mycket grundar sig i det behov vi har just nu.

Häng med på vår trendspaning där vi blickar in i 2021. Efter ett kaotiskt år behöver vi få känna balans, lugn och simplicitet. Något som vi borde kunna se i det grafiska, eller?

1. Dämpade färger och autenticitet

Något som hänger kvar sedan innan och kommer att finnas kvar hela 2021 är design med dämpade färger, motsats till skrikiga, färgstarka toner. Vi känner allt mer ett behov av lugna och jordnära färger som dessutom speglar äkthet, trygghet, till och med lite nostalgi. Men vill man skapa stor kontrast går det att kombinera en stark färg mot de lugna tonerna.

2021 kanske tar ytterligare ett kliv och bjuder på helt färglös design, som svart och vitt, för att skapa ännu större kontrast mot en redan färgrik värld.

2. Platt design blir 3D

De platta illustrationerna hänger kvar även dem. Stora former i dämpade toner som gör det enkelt att förstå budskapet. Men inför nästa år kommer vi med säkerhet se en utveckling av den platta designen i ett nytt utseende. 3D Design.

Källa

3. Geometriska former

Apropå stora former så kommer de geometriska att ta över. Fyrkanter, cirklar, trianglar. Något som går hand i hand med enkelheten som vi vill uppnå. Kanske till och med behöver, speciellt när visualisering av data blir allt mer vanligt.

Källa

4. Typografi – Klassiskt och kaos

Det klassiska Serif-typsnittet, den med en liten klack, syntes mycket i 2020 och blir kvar i 2021. Precis som de dämpade färgerna så bidrar Serif en känsla av elegans, pålitlighet och även nostalgi. Dessa trender går helt enkelt hand i hand.

Men samtidigt spanar vi en trend som egentligen går emot känslan av balans och lugn. Rentutav kaosartad typografi. Kanske att vi tar med oss uttrycket ”det nya normala” och har accepterat att allt inte behöver gå i linje med vad det en gång var. Typsnitt som bryter mot ”reglerna” kanske är helt rätt för 2021.

Källa
Källa

5. Få synlighet i sociala medier med slideshows

Något som har tagit fart i 2020 är att informera människor, även utbilda, på ett snabbt och enkelt sätt. Vi har bland annat sett många slideshows på Instagram, fyllda med information. Lite likt en powerpoint, fast så mycket roligare. Inte nog med det så föredrar Instagrams algoritmer slides, istället för en enkel bild. Fler bilder i samma post ökar synligheten helt enkelt. Detta är något vi kommer att se mer av i 2021, låt kreativiteten flöda.

Källa

Vill du läsa mer om trenderna?

Då kan du vända dig till Venngage som har tagit fram en snygg infographic i samma tema. Här hittar du information om några av trenderna på en mer detaljerad nivå. Sidan listar även tidigare år, kul att jämföra! Läs mer här…