Personlig kännedom

Tidigare i veckan har vi traineer varit i väg på modul två av Higher Ambition programmet. Temat denna gång var personkännedom och karriär. Efter en utdragen tid av restriktioner var det fantastiskt, om än ovant, att ges möjlighet att träffas fysiskt på det här sättet. Kul att vi fick ses och vistas i Grythyttan Gästgiveris lokaler, ett ställe man absolut kan se sig själv återvända till!

/Alexander & Robin

Andra modulen – personlig kännedom.

Inför träffen fick vi utföra ett vetenskapligt baserat personlighetstest för att använda som utgångspunkt under träffen. Syftet var att ge oss deltagare en bild som beskriver våra karaktärsdrag och hur vi kan dra nytta av dessa egenskaper i våra framtida karriärer och arbetsliv. Även om vikt lades att understryka att testet inte är en absolut sanning av hur man som person agerar vid alla tillfällen och situationer tycker jag att man kunde identifiera sig väl med resultatet vi fick ta del av.

Resultatet mynnade ut i diskussioner kring hur man kan dra nytta av sina starka karaktärsdrag samt hur flera starka personliga egenskaper påverkar varandra och hur de kan kombineras på bästa sätt. Spännande att ta del av andras synvinklar på samma frågeställningar och det står helt klart att det fanns en stor variation av personligheter samlade!

Reflektioner

Detta känns som ett ämne som man inte reflekterar särskilt ofta över, men det är väldigt nyttigt. Det kände åtminstone vi efter denna modulen. Vad betyder egentligen det jag gör, varför gör jag det, tar det- eller ger det mig energi? En del insikter kan vara väldigt roliga, men andra även utmanande. Som att omvärdera egenskaper man vet att man har, och har haft länge.

”Höga värden” på ett område i ett personlighetstest behöver inte betyda per automatik att något är positivt. Ofta förknippar man höga värden med något positivt, men t.ex. så kan det finnas utmaningar/nackdelar med att ha väldigt hög tillit, att vara väldigt extrovert och sällskaplig. Samtidigt kan det ibland finnas fördelar i att kunna vara oorganiserad, eller mer tillbakadragen. Genom att kombinera dessa olika värden och personlighetsdrag kunde vi föra en diskussion om hur vi agerar i olika situationer och få en förståelse för varför vi gör som vi gör. Det var intressant att genom diskussioner med andra kunna hitta situationer där man kan använda sina ”sämre egenskaper” som verktyg.


Foton från modulen: Maja Hedin

Inte bara utbildning

Nej, inte bara satt vi och diskuterade och reflekterade hela dagen inte. På kvällen hade vi lite fri lek innan middagen. Vissa bastade, andra tog en promenad, en tupplur eller ett pass på gymmet. Sedan åt vi en fantastisk 3-rättersmiddag och till sist spelade vi TP med hela gänget på 19 personer!