Pressfrihetens dag

”Håll käften”-kampanj ska uppmärksamma pressfrihet

En svart förstasida med texten ”Håll käften!” Det möts NWT Medias prenumeranter av idag.
”Jag hoppas att åtminstone någon sätter kaffet i halsen”, säger Caroline Englund, marknadschef på NWT Media.

Den något ovanliga och till synes lite ohövliga förstasidan är en del av en kampanj där NWT Media vill uppmärksamma pressfrihetens dag.

”Vi kan inte ta en fri, oberoende press för given i Sverige. Den behöver kämpas för. Och är det någon gång man behöver ta i lite extra så är det på Pressfrihetens dag. Jag hoppas att åtminstone någon sätter kaffet i halsen innan de läser det finstilta längst ner på sidan”, säger Caroline Englund och berättar att mediehusets kundservice är förberedda på eventuell läsarstorm.

HÅLL KÄFTEN!

”Syftet är att skaka om lite eftersom budskapet är så viktigt” förklarar Caroline Englund

I många länder är yttrandefriheten satt under hot samtidigt som journalister tystas genom tvivelaktiga rättegångar och fängelsedomar. Även i Sverige uppger många journalister att de utsätts för allvarliga hot. Även en del av journalisterna inom NWT Medias koncern blir då och då utsatta för ilska och hot.

Kampanjen är en satsning för koncernens 15 titlar i Värmland, Skaraborg och Dalsland och den görs både digitalt och i dagstidningen.

Enligt Reportrar utan gränser, som årligen publicerar ett pressfrihetsindex, är utvecklingen för den fria journalistiken mycket oroande. Det har aldrig funnits så många länder (28 stycken 2022) där situationen för pressfriheten klassas som mycket oroväckande. 

I dagsläget sitter närmare 600 journalister fängslade runt om i världen.

Kampanjen är ett initiativ från NWT Media-koncernen och har tagits fram tillsammans med Ord & Bild Reklambyrå.