Första traineeträffen för Ho, Marina & Mirela


Ut med de gamla traineerna och in med de nya

I alla fall från bloggen, för tack och lov finns samtliga fyra ex-traineer fortfarande kvar på NWT Media! Med det här inlägget så kan man väl säga att vi tar över bloggfacklan från Lisa, Alexander, Robin och Maria och hoppas att de bjussar sina trogna läsare och förhoppningsvis alla nya läsare med en ”Det hände sen”-intervju.

Vem är det som skriver?

Jag som skriver det här blogginlägget heter Marina och jag är junior dataanalytiker. Mina traineekompisar på NWT Media är Ho-Seop, som kallas för Ho, och är junior front-end utvecklare och Mirela som är junior marknadskoordinator.

En närmare presentation av oss tre nya traineer på NWT Media kommer framöver, men i det här inlägget så får ni en glimt av oss när vi åker iväg på vår första traineeträff.

Traineeprogrammet

Effect Management har ett traineeprogram som heter Higher Ambition Program och sträcker sig över ett års tid och inkluderar bland annat 6 utbildningsmoduler med olika teman på olika härliga platser. Tips, kolla in higherambitionprogram på Instagram så får du även möta de andra traineerna i ”vår årskull”.

Traineeprogrammets upplägg

Internat- och dagskurser 12-14 dagar under traineeåret.

  • Ett så kallat General Managementprogram med fokus på modernt ledarskap med avstamp i sustainability – socialt, miljömässigt, ekonomiskt.
  • Närhet och insyn i alla deltagande företag/organisationer.
  • Ledare från deltagande företag/organisationer medverkar i programmet (inspirerar, delar med sig av kunskap och erfarenheter).
  • Erfarna lärare, toppföreläsare och inspiratörer i utbildningsprogrammet.
  • Flera forum och aktiviteter (digitala och F2F) som möjliggör starkare relationer och utökat nätverk.
  • Alla graduate trainees inom Higher Ambition Program går samma utbildningsprogram

Dag 1

I slutet på september var det dags för den första modulen med temat Självkännedom och Karriär som ägde rum på Ulvsby Herrgård i Sunne.

Förväntansfulla möttes vi upp vid NWT-huset i Karlstad (där vi har vårt kontor) och hämtade ut vår bokade NWT-bil. Väl på plats började vi med vad som skulle bli en av många fikastunder. Varje fika tänkte jag ”nu ska jag bara ta en kaffe”, men när jag såg go-fikat uppdukat så var jag inte sen att hugga in.

Jaja, temat var ju trots allt självkännedom så jag kunde ju bara konstatera att jag aldrig bangar en fika.

Efteråt pratades det om vad som kommer hända under året och de olika modulerna. Vi pratade två-och-två om vilka vi är och presenterade sedan varandra för gruppen, följt av samtal kring förväntningar och gemensamma överenskommelser. Sen var det säkert fika innan nästa del där vi pratade om personlighet; Vad är personlighet? Föds vi med en personlighet? Osv. Innan traineeträffen hade samtliga fått en länk till ett formulär med 150 frågor som vi skulle ha svarat på innan träffen. Formuläret är ett vetenskapligt förankrat test enligt femfaktorsmodellen (P150) och resulterade i ett häfte med insikter om varje deltagare som vi fick ta del av. Vissa saker stämde såklart bättre än andra och vi fick diskutera och analysera resultaten i små grupper och dela med oss till resten av gruppen av det vi ville. Det var väldigt intressant att vrida och vända på egenskaper, tex fick jag väldigt högt på ordningssamhet. Det kan ju vara en nackdel när jag är under tidspress och fokuserar för mycket på ordning och struktur än att få uppgiften färdigställd, medan det är en fördel när en uppgift ska lämnas över eller delas med andra.

Egentid

På eftermiddagen fick vi tillgång till våra otroligt mysiga hotellrum och medan några badade i vad som marknadsfördes som Värmlands minsta spa så hoppade jag snabbt i morgonrocken, satte upp håret i en tofs mitt på huvudet (ni vet ”nu-är-jag-ensam-och-avslappnad-tofsen”) och kastade mig ner i sängen med lite godis innan middagen.

Middagen

Vid sjutiden bjöds det på massa god mat, vin till de som önskade, och självklart efterrätt, jo man tackar.

Samtalen svävade mellan allt från dagens workshop och våra olika personligheter, till hobbies och intressen, till förväntan inför traineeåret och våra arbetsplatser. Trots att vi alla precis har lärt känna varandra så kom vi varandra snabbt relativt nära vilket var otroligt härligt!

Dag 2

Nu fokuserade vi på karriär-delen i temat. Under dagen fick vi olika kortlekar; Värderingskort, Intressekort och Kompetenskort.

Först skulle vi placera ut korten, för att sedan sammanställa de vi tyckte var viktigast, följt av diskussioner i mindre grupper.

Innekatter?

Nej, vi var faktiskt ute en hel del också.

Diskussionerna och samtalen ägde rum både ute på en brygga i Fryken…

…och utanför workshop-lokalen där vi hade en fantastisk utsikt över äng och skog.

Men hallå Marina, vart är dina traineekompisar Ho och Mirela egentligen och vad tyckte de om den första traineträffen?

”2 dagar i Sunne var fantastiskt. Där kunde man skaffa många nya kontakter. Utbildningen var också mycket lärorikt. Utbildningen handlade mest om personliga egenskaper. Typ 1 vecka innan träffen gjorde vi personlighetstest och under mötet fick vi några papper med svar. I början var där några punkter som jag inte kunde acceptera för att jag trodde jag har annan egenskap men lite senare fick jag tänka igen vem är jag, hur är jag som person och arbetare och vilka egenskaper vill jag ändra för att bli bättre. Utbildningen hjälpte mig att växa som person.”

Ho, junior front-end utvecklare, NWT Media

”Jag tar med mig lärdomar om mig själv som jag inte reflekterat över förut, men också en påminnelse om att vi alla är olika och därför också reagerar olika i vissa situationer vilket kan vara viktigt att komma ihåg”

Mirela, junior marknadskoordinator, NWT Media

Väldigt kloka ord och jag kan inte annat än att hålla med. Modul 1 har varit väldigt lärorik främst i avseendet att få tid att reflektera över sin egen personlighet, sina egenskaper och sin karriär. Vad som är viktigt, vad som är bra, vad som kan förbättras och vad man ska tänka på i ens relationer till andra. All förändring börjar ju med en själv, eller hur!?

Är ni nyfikna på vad ex-traineerna Lisa, Alexander, Robin och Maria tyckte om modulen Självkännedom och karriär så kan ni läsa det här och här.

Nästa modul blir i mitten av november, men innan dess så kommer inlägg där ni får lära känna oss traineer lite bättre.

Hej så länge!