Min arbetsroll

Kort om mig och mitt jobb

Hej! Jag heter Ho och idag kommer jag beskriva min roll på NWT Media och vad jag gör på jobbet. Vet du inte vilka vi är så finns här en länk som du kan läsa. Jag har studerat webbutveckling vid Karlstads Universitet och tog ut min kandidatexamen i somras. Man kan dela webbutveckling till två olika delar: Backend och Frontend. Som namnet antyder, backend handlar om de utvecklingsärenden som man som slutanvändare inte ser på skärmen liksom servrar, databaser och datavalitering medan frontend berör allt det som man ser, exempelvis: Filtrera och visa produkter, förbättra användareupplevelser och implementera användarvänlig integration. Här på NWT Media jobbar jag som junior frontend utvecklare.


Hos NWT-koncernen finns många olika avdelningar. Jag jobbar på avdelningen Teknisk Utveckling och vi jobbar agilt vilket är det dominanta arbetssättet inom olika IT-branscher. Varje dag inleds med ett morgonmöte där vi diskuterar vad vi har gjort, vad vi ska göra idag, vilka problem som kanske finns i nuläget och vad vi måste göra i framtiden. Då vi även har ett arbetsteam med utvecklare i Polen så sker den dagliga kommunikationen rörande utvecklingsfrågor på engelska, i såväl tal som text. Avstämningsmöten i helgrupp men även i micro teams hjälper oss få en bättre inblick i hur vi ligger till med en pågående sprinten. Eftersom jag är en ny i min roll så blir det just nu en del lyssna in och lära på den möten där jag deltar, men jag kommer kunna bidra med mer insikt och kunskap inom snar framtid! 🙂
Min roll

mitt arbetsbord

Arbetsuppgifterna och tempot varierar från dag till dag. Ibland behöver jag invänta information från tredje part, att någon av mina utvecklarkollegor hinner leverera sin del av ärendet eller att jag själv först behöver läsa på för att kunna utföra min del. Men ibland spenderar jag hela arbetsdagen med att programmera. Första veckorna så var det mer att sätta sig in i och mindre arbetsuppgifter för mig att ta tag i, men nu har jag dagligen flera ärendet vilket är kul – det ger mig också chans att lära mig mer och faktiskt bidra till projektet.

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att utveckla UI (användargränssnitt) – användarvänliga och interaktiva komponenter och sidor och i skrivande stund har vi lanserat Beta-versionen av vårt stora projekt. Uppgifterna får jag via Jira – den plattform vi använder för att hantera våra ärenden och ofta får jag designskisserna för UX (användarupplevelser) från min kollega Dennis.

Ett exempel på komponenter och sida som jag jobbat mycket med under senaste veckorna är den s.k. ”mera-sidan”. Här finns många komponenter som på olika sätt är interaktiva och tillåter användarna att finna det de söker. Arbetsprocessen här var precis som beskrivet ovan: ett ärende, designskisser från Dennis och sedan var det bara att börja koda.

När jag kodat färdigt en uppgift så skickar vi koden på en så kallad ”code review” och ”merge request” (MR). Detta innebär att en kollega går igenom och validerar att koden man skrivit är fungerande, säker och motsvarar det som ärendet begär. Först efter det att koden godkänts så påbörjas resan från min MR till en ”stagemiljö” och slutligen, efter mycket andra kontroller och säkerställanden, ut till produktionsmiljön. Denna process är till för att minska risken att buggar eller säkerhetshål hittar ut till våra användare. När jag själv inte kodar så hjälper jag till med att kontrollera mina kollegors kod  för att se om jag upptäcker några problem eller brister, eller något som jag rent generellt kan hjälpa till att förbättra.

Något som jag måste förbättra

programming

Min största utmaning hittills som programmerare är att hitta och implementera en optimal lösning. Programmering handlar om problemlösning. Varför skall man ha en ny funktion om det redan finns en liknande? Kan jag istället återanvända funktionen som redan finns? Finns det någon annan lösning på problemet och som kanske även löser fler problem på en gång? Man behöver ofta fundera och förbättra lösningarna och det är väldigt mycket svårare att upprätthålla om koden är implementerad på ett icke-optimalt sätt. Att träna på detta och utvecklas som programmerare är något jag behöver och vill fortsätta göra. Men jag känner ingen press, jag har tid och möjlighet till utveckling varje arbetsdag och jag trivs jättebra här på NWT Media. Dessutom får jag hjälp och stöd när jag behöver det, jag får växa i min roll och mina kollegor har bra förståelse för hur det är att vara junior utvecklare och trainee. 🙂

Tack för att ni har läst mitt inlägg! Nästa inlägg är det Marina som kommer att skriva om hur det är att vara en del av analysteamet. Ha en bra dag!