Att vara dataanalytiker-trainee på NWT Media

Hej kära läsare.

Då var det dags för mig, Marina, att dela med mig av hur det är att vara junior dataanalytiker på NWT. Förra veckan delade Ho med sig av hur hans arbetsdagar kan se ut, vad han gör och vad han har för utbildning i grunden. Om du missade det inlägget kan du läsa det här.

Min utbildning

2021 tog jag min examen i Informatik vid Karlstads Universitet. Programmet jag studerade var IT-Design med inriktning mot Systemdesign. Jag har också läst ett år på Masterprogrammet i Informatik.

Inriktningen Systemdesign är en utbildning som kombinerar IT, verksamhet och människa. Som systemdesigner lär man sig att analysera, designa och utveckla avancerade IT-system i nära samarbete med de människor som skall använda systemen. Läs mer om utbildningen här.

2,5 månad in i traineeprogrammet och på NWT så är jag fortfarande väldigt mycket ”ny-på-jobbet”. I rollen som dataanalytiker är det väldigt viktigt att känna sin data och hur våra system fungerar och interagerar. Därför har min första tid i dataanalys-teamet gått ut på att få en översikt och en grundförståelse för våra system och verktyg. Jag har till exempel genomfört en grundkurs i Snowflake (vårt datalager), gjort en övergripande analys över våra dashboards i Tableau (ett system för datavisualisering) och dokumenterat förbättringsförlag. Jag har deltagit i två förstudier; En där vi har dokumenterat för- och nackdelar med att ha ett av våra system i molnet istället för lokal server, och en där vi har undersökt olika system/verktyg för att transportera data för visualisering i realtid. Detta var ett bra sätt att för mig att lära känna våra nuvarande lösningar samt få en förståelse för andra alternativ. Det känns som att jag kan ha lagt en hel vecka på att sätta upp konton, få igång dator och jobbtelefon… ja allt som behövs för att en vardag ska rulla både på kontoret och vid distansarbete. Jag får ju inte heller glömma att nämna vårt traineeprojekt heller som jag, Ho och Mirela ansvarar över, den här bloggen! Så en crash course i WordPress fick klämmas in på ett hörn också.

Vi sitter i öppna kontorslandskap, grupperade efter avdelning. Vi på Analys och Insikt har 3 skärmar för att kunna jobba effektivt med tex ett system på en skärm, dokumentation på en annan, och data på en tredje. Förvirrande först eftersom jag var van vid att jobba endast på min laptop innan. Förvirringen att gå från Mac till PC ska vi inte ens tala om, haha.

I vårt team kan vi välja om vi vill jobba hemma eller vara här på kontoret, dock ska vi spendera majoriteten av tiden på plats. Jag föredrar att vara på plats eftersom flera skärmar underlättar arbetet men också för att det är härligt att hänga med både mitt team och alla andra här på NWT.

Vi använder oss av Microsofts funktioner för kommunikation och planering. I Teams har vi våra kalendrar, bokar möten och mötesrum, kommunicerar internt och med andra avdelningar, har videosamtal etc. I Planner strukturar vi upp alla våra kommande, pågående och avslutade uppgifter. I varje uppgiftskort skriver vi en uppgiftsbeskrivning, kategoriserar uppgiften med olika etiketter samt löpande kommenterar hur uppgiften fortskrider.

Vi jobbar med reflektion på flera olika sätt i teamet. Varje fredag har vi ”fredagskvarten” med teamchefen Sandra där vi sätter oss och pratar om vad som helst egentligen. Antingen en reflektion, tankar eller önskemål. Här är det högt i tak och man kan prata om vad man än har på hjärtat. Vi har även ”Walk and talk” inbokade oss teammedlemmar emellan. Då tar vi en halvtimme och går ut och går och pratar om allt mellan himmel och jord, nått projekt, nån uppgift, vad som helst.

En gång i månaden har en team-medlem en insiktsworkshop med hela teamet. Idag hade Lisa till exempel anordnat en tävling där vi fick olika saker att söka efter i vår dokumentation. Den som hittade informationen först fick välja en godis och lägga i sin skål. Sedan reflekterade vi över om informationen låg i rätt mapp och hade en bra och tydlig namngivning. Detta var en väldigt givande workshop som både var rolig och resulterade i flera insikter och förbättringsförslag som kommer att underlätta vårt dagliga arbete.

Varje dag har vi ett kort 15-min möte där vi alla går igenom vad vi ska göra under dagen och om vi kan tänkas behöva någon hjälp eller dylikt. Detta gör att vi alla har insyn i vilka uppgifter som är pågående och kan fånga upp eventuella hinder eller problem längs vägen. En gång i veckan har vi ett längre möte på 1 timme där vi har mer tid på oss att prata om de olika uppgifterna och projekten vi har.

Fokus nu är som sagt att lära känna våra system och den data vi har samt hur vi på bästa sätt visualiserar den mot våra intressenter. Framöver är tanken att jag ska lära mig mer back-end, dvs få en fördjupad kunskap om våra system samt på ett bra och säkert sätt underhålla och hantera dess infrastruktur. För tillfället håller vi på att rekrytera en ny dataingenjör till teamet som tanken är att jag ska ta rygg på i framtiden.

Avslutande ord

Att komma in i rollen som dataanalytiker tar sin tid eftersom det är en avancerad systeminfrastruktur samt otroliga mängder data. Jag hade dessvärre ingen erfarenhet av de system vi jobbar i från utbildningen så jag har minst sagt en hel del system att lära mig. Också komma ihåg hur alla är sammankopplade. Jag får ofta påminna mig själv om att vara snäll mot mig själv och inte vara för sjävkritisk för att jag inte kan mer eller är mer självgående. Jag är väldigt glad att jag har fina kollegor med oändligt tålamod som visar och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Tack och lov har jag 9,5 månad kvar av min traineeperiod och därmed mycket mer tid till att lära mig allt som jag behöver för att ”stå på egna ben” och tillföra värde både till teamet och organisationen.

Jag avslutar det här blogginlägget med ett citat som i min mening beskriver trainee-livet väldigt bra. Tack för att ni har läst ända hit!